29.9.16

Reparar els vius


Títol: Reparar els vius
(Títol original: Réparer les vivants, 2014)
Autor: Maylis de Kerangal
Traducció: Jordi Martin Lloret
Editorial: Angle editorial, 2015
256 pàg. Rústega
ISBN: 978-84-16139-33-0

Sinopsis

Simon Limbres mor als dinou anys després d’una sessió de surf amb uns amics. A l’hospital l’identifiquen com el donant perfecte, perquè tots els òrgans estan intactes excepte el cervell, ja mort. Els metges hauran de començar per convèncer els pares i després iniciaran el protocol per als trasplantaments, que acabarà exactament a les 24hores amb el cor, el fetge, els ronyons i els pulmons en altres cossos. Aquesta novel·la és la història del seu cor. 

Què m’ha semblat

Així d’entrada, em sembla que mereix tots els premis que li puguin donar, i com més millor. Set premis literaris a França i el Premi Llibreter a Altres Literatures 2015 avalen la seva brillantor.

Tracta el tema d’un trasplantament, i planteja reflexions al voltant de la vida i la mort, i ho fa sense caure en el sentimentalisme o en l’alliçonament, sense parlar del sentit religiós ni de moral, sense posar-hi excés de dramatisme ni de cruesa, cosa que és en conjunt, un repte difícil que supera amb comoditat. 

28.9.16

Neu, óssos blancs i uns homes més valents que els altres.

Imatge dels exploradors antàrtics
del llibre ODISSEA de National Geographic
Títol: Neu, óssos blancs i uns homes més valents que els altres.
Autor:  Mònica Batet.
Editorial: Meteora, 2015
177 pàgines

Sinopsis

Una noia jove prepara una maleta per al que és el seu segon viatge. En ella, hi posa alguns llibres, entre els quals “Expedició al Pol Sud” i el “Llibre d’estil”, a més de la Gramàtica Francesa.

La noia està a càrrec de l’avi patern des de que era petita perquè els pares van marxar a París coincidint amb un fenomen meteorològic anomenat la Gran Nevada, que va assolar el seu país àrtic. Per mirar de superar aquesta absència es refugia en la lectura. A la biblioteca de les golfes descobreix el llibre Expedició al Pol Sud, del capità Robert Falcon Scott, que serà la seva eina per adaptar-se al món mentre creix. 

8.9.16

Tor, tretze cases i tres morts

Títol: Tor, tretze cases i tres morts
Autor: Carles Porta i Gaset
Editorial: La Campana, 2005
424 pàgines

Sinopsis

Tor és un poble molt proper a la frontera d’Andorra, que queda aïllat amb les neus de l’hivern i que només té tretze cases.  Al 1995 les tretze famílies amb casa al poble seguien immersos en una lluita judicial d’anys de durada per la propietat de la muntanya de Tor, que compartien. 
La vida a Tor estava aleshores, i està, segurament encara, condicionada per interessos econòmics poderosos, nous i tradicionals. D’una banda un projecte de pistes d’esquí que de fer-se hauria estat el més gran del país (unint en una sola estació la muntanya i pistes andorranes). 
D’altra banda el contraban que passa des de sempre pels camins de muntanya pertanyents als veïns més enfrontats, Sansa i Palanca. I finalment les sentències judicials que lluny de resoldre el problema de la propietat, han anat generant més crispació entre els demandants.