29.10.16

Diario del Polo Sur. El último viaje del capitán Scott 1910-1912

Título: Diario del Polo Sur. El último viaje del capitán Scott 1910-1912
Autor: Robert Falcon Scott
Traducción y adaptación literaria: Juan Carlos Foix y Teresa García
Editorial: Interfolio Libros
Primera edición, Noviembre 2011
200 páginas
ISBN 978-84-937694-9-9

Sinopsis

Entre 1910 y 1912 el el Capitán Scott estuvo en su segunda expedición antártica. En el inicio del verano antártico de 1911 (noviembre) partió hacia el Polo Sur magnético, hasta entonces inexplorado. Supo que también un noruego intentaba por esas fechas alcanzar el Polo. La travesía fue muy larga (cinco meses en total) y muy complicada, y al llegar al Polo Sur Scott descubrió que Amundsen se le había adelantado algunas semanas. El viaje de vuelta fue una lucha continua contra la decepción, las inclemencias del tiempo y la debilidad de los cinco hombres que formaban el pequeño grupo que llegó al polo. La escasez de los víveres, las dificultades del terreno y el descenso inesperado de las temperaturas en el período estival fraguaron la tragedia en marzo de 1912.

17.10.16

El periple de Baldassare

Títol: El periple de Baldassare
Autor: Amin Maalouf
Traducció: Ramon Folch i Camarasa
Editorial: La Campana, 2000
Cinquena edició, octubre de 2013
408 pàgines
ISBN 978-84-88791-83-2

Sinopsi

Baldassare Embriaco, d’origen genovès, és un comerciant d’antiguitats i objectes curiosos que prospera a l’Orient. Per casualitat passa per les seves mans un misteriós llibre anomenat popularment “El centèsim nom”, que se suposa que salvarà el seu propietari, si sabés llegir-lo, de la destrucció definitiva que ha d’assolar la terra l’any de la Bèstia, 1666. Baldassare no creu en aquestes coses, i el deixa anar, però diferents motius, entre els quals hi ha Marta, l’impulsaran a iniciar un viatge perseguint-lo poc després.  El viatge el durà a Esmirna, a Londres, a Constantinoble, i diversos altres llocs del mediterrani. Viurà grans aventures i coneixerà l’amor i el desamor, i l’amor altre cop, se sentirà traït i enganyat, i el que trobarà en el seu periple farà trontollar les seves creences. Tot això ho coneixerem únicament a través dels seus diaris. 

Què en penso 

Amin Maalouf és un dels meus autors preferits i repeteixo sovint. Em va enganxar amb Lleó l’Africà més o menys a la data de la seva publicació (1986) quan jo era bastant jove i he anat seguint-lo: de Samarcanda (1988) fins a Els desorientats, de 2013, han passat molts anys, però són els dos llibres que amb distància, m’han agradat més. 

13.10.16

Cants de sirena negra

Títol: Cants de sirena negra
Autor: Sebastià Bennasar
Edicions Saldonar, 2015
187 pàg.
ISBN: 978-84-942896-6-8

Sinopsis

Serge és un mallorquí periodista, escriptor i amant de la mar, i un dia és a punt d’ofegar-se. Una sirena negra el sedueix i el salva, i a partir d’aquell moment el seu destí només és un: tornar amb ella perquè hi ha quedat lligat per sempre més. Deixa la feina i navega per seguir-ne el rastre per diversos ports del món, on més homes confessaran haver-la conegut. Als diversos arxius històrics també trobarà referències a la sirena negra, d’altres homes en altres temps.

Què m’ha semblat

Ara que ja heu llegit la sinopsi, penseu que aquesta és una novel·la a la que cap resum no farà justícia. En un resum no s’hi pot incloure la tendresa i la naturalitat amb que tot l’argument va fluint i que m’ha atrapat des de les primeres frases. En cap moment li falta versemblança, ben al contrari, està molt ben documentada i la història s’aferra a llocs geogràfics i moments històrics precisos. El coneixement del món mariner i del seu vocabulari és evident i li afegeix a la narració una qualitat especial.

7.10.16

El peor viaje del mundo

Título: El peor viaje del mundo 
Título original: The worst journey in the world (1969)
Autor: Apsley Cherry-Garrard
Traducción: Daniel Aguirre Oteiza
Editorial: Zeta bolsillo
Primera Edición, Mayo 2009
905 páginas
ISBN: 9788498720822

Sinopsis

Apsley Chérry-Garrard fué uno de los miembros de la segunda y última expedició del Capitan Scott a la Antártida, que partió en 1910 a bordo del Terra Nova. La expedición terminó en 1912, y en ella murieron Scott y otros cuatro exploradores, a la vuelta del viaje al polo sur. La expedición también tenía objetivos científicos. En uno de ellos estaba implicado Chérry-Garrard, de 25 años. que escribió este libro sobre el llamado “viaje de invierno”, muchos años después de su vuelta a Inglaterra.  En el segundo año antártico, el objetivo del grupo de Cherry-Garrard era encontrar y recoger huevos con embriones de pingüino emperador en el Cabo Crozier. Un viaje arriesgado en la mas absoluta oscuridad del invierno antártico. Tras el penoso viaje, participó, en el verano siguiente, del viaje al Polo. Su equipo volvió sano y salvo, pero tuvo que decidir entre buscar a Scott y a sus hombres o bien a Campbell y su grupo, puesto que todos llevaban mucho retraso sobre la vuelta prevista a la base. El grupo de Campbell sobrevivió pero en el grupo de Scott fallecieron todos. Encontraron los cadáveres y recuperaron sus documentos y diarios.
Desde el principio del verano de 1912 supieron que Roald Amundsen también estaba intentando llegar al Polo Sur,  y debieron asumir la terrible decepción que produjo a todos los miembros, conocer que la expedición noruega ya había plantado su bandera en el Polo Sur pocas semanas antes de que llegara allí Scott.