1.1.18

Charlotte

Autorretrat,1940, portada
format ePub (original en color)
Título: Charlotte
Autor: David Foenkinos
Éditions Gallimard
Maig 2016
ISBN 97822072651953 (edició original)
En format ePub

Sinopsis

Aquesta biografia novel·lada retrata la vida de Charlotte Salomon, pintora jueva alemanya que va morir als vint i sis anys, embarassada, a Auschwitz. La seva vida va estar marcada per la tragèdia familiar a la seva infància, per una passió amorosa molt intensa i la progressiva exclusió social dels jueus a Berlín, i per l’exili al sud de França. Abans de la retirada italiana d’aquella zona, que va comportar l’ocupació nazi de tota França, Charlotte va demanar al seu metge que li guardés els quadres que ella va pintar perquè eren “tota la seva vida”, motiu pel qual avui els podem conèixer. 


Opinió personal

Aquesta és una novel·la que explica una història tràgica, de principi a fi. La vida d’aquesta jove alemanya va ser terrible i sembla que va tenir pocs moments per a la felicitat. Fonenkinos va trigar vuit anys a completar aquesta història, documentant-se abastament. El resultat és un text delicat i elegant, molt equilibrat, i en un format poc habitual: versos lliures, com si es tractés d’un poema llarg. El propi autor ho defineix molt bé en aquesta entrevista.

“La vaig escriure així perquè era l’única manera de poder respirar en arribar al final de la frase. No diria que sigui poesia. I, de fet, tampoc biografia. És una novel·la, però tot el que explica és cert.”

Charlotte ha estat guardonada amb el Premi Renaudot i el Goncourt des Lycéens i ha estat al capdamunt de les llistes dels més venuts a França. 

Però més enllà d’això, és una novel·la captivadora i emotiva, que fa agafar ganes de conèixer millor la pintura de Charlotte Salomon, i que explica molt bé el nazisme sense tractar-lo directament (vull dir que no en fa un anàlisi ni un tractat, sinó que apareix en funció de les conseqüències -tràgiques- que té per a Charlotte).


Us animo a llegir-la en versió original si podeu, no us faci por, és prou asequible.
_________

Per saber-ne més i veure els seus quadres: Fondation Charlotte Salomon www.jck.nl

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar.